Continui asadar serialul despre Coreea de sud. Despre strazi…foarte largi,foarte curate si aici ma refer la principalele strazi,in rest strazi intortocheate,specific asiatice,dar curate si foarte curate. Civilizatia strazii exista. De foarte putine ori am auzit claxoane pe strazi,iar soferii sunt politicosi, mai exista si “uscaturi” dar foarte rar si la un nivel hai sa-I spunem acceptabil. Ceea ce vreau sa spun este ca, de multe ori este foarte aglomerat dar civilizatia strazii se respecta cu strictete si oarecum natural.
Poate am mai spus…reteaua de transport este foarte bine pusa la punct si nu exagerez cand spun foarte…exemple: un tren express care leaga Seul (aflat in nordul tarii) de Busan (aflat in sudul tarii)parcurge vreo 450 de km cu tot cu vreo 5 opriri in ceva mai putin de 3 ore. Apoi aceste trenuri sunt programate la 45-60 de minute,iar intre anumite ore chiar la 20 de minute…iar asta spune multe.
Apoi au retea vasta de transporturi cu autobuzul intra si extra urban, metrou si nu in ultimul rand avionul,des uzitat. Au renuntat la tramvaie, le-au avut dar spun ca au renuntat la ele ptr ca nu erau practice…aviz amatorilor…taxiurile,cel putin aici in Busan mi se par destul de ieftine,oricum foarte comfortabile(marea majoritate a masinilor sunt limuzine)si important de mentionat: toate au psoibilitatea de a plati cu cardul si mai ales nici un taximetrist nu comenteaza atunci cand vrei sa mergi pe o distant mai mica. Toate taxiurile costa la fel. Sunt 2200 de woni pornirea si aproximativ 3000 de woni in jur de 5-6 km (adica un pic peste 2 dolari americani)
Iata acum cateva date despre geografia acestei tari
Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsulă muntoasă este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Suprafața totală a țării este de 99 617,39 km².
Coreea de Sud poate fi împărțită în patru mari regiuni:partea estică cu munți înalți și câmpii litorale înguste;partea vestică cu vaste câmpii litorale, râuri și dealuri domoale partea sud-vestică cu munți și văi partea sud-estică dominată de întinsul bazin al Râului Nakdong.Teritoriul țării este predominant muntos și este, în mare parte, neutilizabil în agricultură. Zonele de șes constituie doar 30% din suprafața totală.Aprope 3 000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică și estică, intră în componența teritoriului Coreei de Sud. Insula Jeju se află la aproximativ 100 kilometrei sud în largul Mării Chinei de Est. Este cea mai mare insulă, cu o suprafață de 1 845 km². Aici se atinge cea mai ridicată altitudine, de 1 950 metri pe vulcanul stins Halla-san. Alte insule mai sunt Ulleungdo și Liancourt Rocks, care este situată la cea mai mare distanță în largul mării dintre toate insulele, și Insula Marado, care este cel mai sudic punct. Liancourt Rocks este una din numeroasele insule disputate cu Japonia[11], iar Ulleungdo este nelocuită.
Clima este temperată cu precipitații bogate în timpul verii și ierni care pot fi foarte friguroase. În Seul, temperatura medie a lunii ianuarie variază între -7 °C și 1 °C, iar temperatura medie a lunii iulie variază între 22 °C și 29 °C. În partea de sud, temperaturile sunt mai ridicate iarna și mult mai scăzute în depresiunile intramontane. Cantitatea de precipitații este concentrată între lunile de vară, din iunie până în septembrie. Coasta de sud este locul unde se produc taifunurile târzii, cu vânturi puternice și precipitații abundente. Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 1 370 mm/m2 an în Seul și 1 470 mm/m2 an în Busan.
Vegetația corespunde florei manciuriene apărute la contactul dintre pădurile temperate boreale (taigaua) și vegetația subtropicală și tropicală meridională. Pădurile ocupă în ansamblu peste 70% din suprafața peninsulei. De mare valoare economică sunt cedrul coreean, molidul negru și argintiu, pinul roșu, stejarul, teiul castaniu, dafinul, stejarul semperviriscent, ginkgo, bambusul etc.
Fauna este diversă și cuprinde unele specii de interes cinegetic: tigrul de Ussuri, pantera, ursul brun, ursul negru, lupul roșu, jedrul cu gușă galbenă, pisica salbatică, cerbul nobil, cerbul pătat, elanul, veverița, iepurele, fazanii etc.
Iar acum cateva informatii despre economie
Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial și face parte din categoria țărilor dezvoltate. Are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China. Cel mai mare partener comercial și de export al Coreei de Sud este, astăzi, China. Țara a avut o creștere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind una din cei Patru Tigri Asiatici[9]. Cele mai importante ramuri ale industriei sunt construcția de automobile, de semiconductoare, de electronice (Samsung și LG Electronics), de nave și industria siderurgică.
Petrolul extras din Insula Jeju este prelucrat în rafinăriile de la Yosu și Ulsan. În industria siderurgică sunt folosite minereuri de fier extrase de la Chongju și Yangyang, cărbuni cocsificabili extrași, în special, de la Samchock și lemn. Cele mai mari centre siderurgice sunt Inchon și Insula Jeju. Principalele produse chimice sunt acidul sulfuric, soda caustică și soda calcinată, îngrășămintele azotoase și chimice, concentratele complexe și produsele petrochimice (cauciuc, mase plastice, etc) care se produc, în special, la cel mai mare centru petrochimic, cel de la Ulsan. În domeniul construcției de automobile, țara se află pe locul al cincilea pe glob, cei mai mari producători fiind Hyundai și Kia Motors[10]. Agricultura polarizează 12% din populația activă, dar, deși este foarte productivă, nu asigură necesarul intern. Pe jumătate din suprafața agricolă se cultivă orezul, pe 11% din terenuri orz, iar pe restul se mai cultivă batate, tutun și soia. Pescuitul reprezintă, la rândul său, o altă ramură importantă, plasând Coreea de Sud pe locul 9 în lume.